Moderne auto’s worden geproduceerd met koplampen die lichtbronnen van vier types gebruiken: eenvoudige gloeilampen, gasgevulde (xenon, halogeen) en LED.
Keuze van LED-lamp
De laatste tijd zijn LED-lampen (LED’s) populair geworden in huis, op het werk en ook bij automobilisten. De belangrijkste reden voor de toegenomen vraag naar deze lampen is dat zij een hogere lichtstroom hebben met minder vermogen en een langere levensduur dan conventionele lampen.
De belangrijkste vereisten voor LED-lampen voor auto’s
Voordat u LED-lampen kiest of koopt, is het de moeite waard om te beslissen of ze op uw type koplampen passen. Want structureel zijn LED lampen langer dan conventionele. Of liever, niet de lamp zelf, maar de schacht. De reden hiervoor is de noodzaak van radiatoren om de LED’s te koelen en de aanwezigheid van een driver in dit type lamp. Het is een apparaat voor stroomstabilisatie. En als u de lengte van de lamp verlengt, kunt u wellicht geen beschermkappen op de koplampvoet aanbrengen.

Vervolgens moet u het door de lamp uitgestraalde licht onderzoeken.
Hoe helder en kwalitatief goed het zal zijn, hangt af van verschillende factoren:
- Het vermogen van de emitter
- Lichtstroom
- Kleurtemperatuur
- Licht oriëntatie
De lichtstroom van een lamp is de helderheid van de door de bron uitgezonden lichtbundel en wordt gemeten in lumen.
De meeste lampen hebben hetzelfde vermogen en dezelfde lichtstroom, maar de kleurtemperatuur kiest iedereen voor zichzelf. Maar het grootste probleem van LED lampen voor auto’s is de focus van het licht. Door verschillen in emitterontwerp is het moeilijk om dezelfde lichtverdeling te geven in halogeen- en LED-lampen. Het probleem is dus dat de optiek oorspronkelijk is ontworpen voor halogeenlampen.

- SMD – bij deze technologie worden LED’s op het oppervlak van de lamp bevestigd. Bijgevolg zijn zij gemakkelijker te installeren en verbruiken zij minder stroom. Deze technologie wordt gebruikt om LED-stralers van 10 W of meer te vervaardigen die zeer helder licht geven zonder extra installatie van diffusielenzen;
- COB – Met deze technologie geproduceerde LED’s worden rechtstreeks op de printplaat gemonteerd, wat het volume vermindert, de gelijkmatigheid van de lichtbundel verbetert en zorgt voor een grotere warmteafvoer van de dioden.

Vermogen en lichtstroom voor elke fitting
Het vermogen van de lamp is aangegeven op het gegevensblad van het voertuig en de zekeringen, alsmede de draaddoorsnede, worden overeenkomstig gekozen. De lichtstroom moet op zijn beurt ook worden afgestemd op het lamptype en de optiek om te zorgen voor voldoende verlichting van de rijbaan vóór het voertuig.
Hier volgt een overzicht van de verschillende vermogens van halogeenlampen uit de OSRAM catalogus:
- H1 55W – 1550 lm
- H3 55W – 1450 lm
- H4 60w – grootlicht 1650 lm, dimlicht 1000 lm
- H7 55w – 1500 lm
- H8 35 W – 800 lm
- H9 65W – 2100 lm
- H11 55 W – 1350 lm
- HB2 60W – grootlicht 1500 lm, dimlicht 910 lm
- HB3 60 W – 1860 lm
- HB4 51W – 1095 lm
Het wattage van LED lampen is een orde van grootte lager dan dat van halogeenlampen met dezelfde helderheid. Dit betekent dat de LED-lamp minder warm wordt, en dus minder stroom verbruikt. Power LED lampen verschillen per fabrikant.
Zo zijn er LED-lampen op de markt van hetzelfde type, maar met verschillend vermogen: 5,5, 10, 12, 15, 30 en zelfs 50 watt.
De temperatuur van de lichtstroom bepaalt welke kleur de lamp zal schijnen. Het wordt gemeten in graden Kelvin. Onderstaande tabel geeft het verband weer tussen de lichtinval en de temperatuur.
Gloeilamp temperatuur
Tint van licht | Temperatuur |
Warm geel | 2700-2800 K |
Warm wit | 3000 K |
Neutraal wit | 4000 K |
Koud wit | 6000 K |

Hoe hoger de kleurtemperatuur van het licht, hoe koeler de tint.
De lichttemperatuur zorgt voor vermoeidheid van de ogen bij ’s nachts rijden en verblindt bestuurders van andere voertuigen.
Hoewel het verblindend effect in grotere mate afhangt van de juiste afstelling van de lampen, de koplampen zelf en het ontwerp van de lampen. Daarom moet na de montage van een LED-lamp de richting van de lichtbundel worden bijgesteld op een speciale standaard.

Voor- en nadelen van LED-koplampen
Alvorens de voor- en nadelen van LED lampen te onderzoeken, vergelijken wij nogmaals hun kenmerken met halogeen- en xenonlichtbronnen, maar nu reeds in termen van levensduur in de onderstaande tabel:
Parameters | LED | Xenon | Halogeen |
Opgenomen vermogen | 3,5 W | 35 W | 55 W |
Levenslang | 25000-50000 | 5000 | 500 |
Voordelen van LED lampen:
- LED’s hebben minder vermogen dan halogeenlampen en geven toch helder licht.
- De levensduur van LED-lichtbronnen is vele malen langer dan die van gloeilampen. Bovendien zijn LED lampen minder gevoelig voor breuk door schokken en trillingen.
- De lagere verwarmingstemperatuur van LED-lampen maakt de ontwikkeling van compactere optieken mogelijk, aangezien de kunststofonderdelen minder snel smelten.
- LED’s branden bijna onmiddellijk, sneller dan halogeenlampen, en zeker sneller dan xenonlampen. Wat de kans vergroot dat je sneller wordt opgemerkt op de weg. Hoewel dit een twijfelachtig pluspunt is, want bij xenonkoplampen van de laatste generaties is de ontsteking snel genoeg, en kan zelfs knipperend licht geen probleem zijn.
Nadelen van LED lampen:
- Hoge kosten in vergelijking met halogeenlampen. Maar goede halogeenlampen zijn duur, vergelijkbaar met ledlampen van gemiddelde kwaliteit.
- Een verkeerde keuze van lichtbronnen met een te hoge luminantie en vooral een verkeerde plaatsing van de straler kunnen bestuurders van andere auto’s verblinden.
- Na verloop van tijd neemt de helderheid van LED’s af, waardoor de zichtbaarheid van de weg en het voertuig zelf afneemt. Hoewel halogeenlampen ook slechter schijnen aan het eind van hun levensduur.
- Door de koeling passen de koellichamen mogelijk niet in de koplampen van de auto, en kunnen de koellampen vastlopen. Hierdoor zullen de lichtbronnen oververhit raken en daardoor voortijdig defect raken.
LED-dimlichtlampen
Als lampen voor dimlicht worden vaak gebruikt: H1, H7, H8, HB4, H11.
LED grootlicht lampen
Grootlichtlampen kunnen verschillend zijn, vaak gebruikt: H1, HB3, H9, H11.
In feite mogen de LED koplamp zenders zelf niet verschillen (hoewel ze zouden moeten), fabrikanten installeren alleen verschillende bases (schachten) direct op het apparaat zelf, of nemen uit op een draad, als er een massief koellichaam of koeler voor koeling. gebruikt.
Combinatiemodellen van LED lampen
Het verschil tussen deze LED-lampen is een combinatie van twee diode-lichtzenders in één enkele autokoplamp: een dimlicht (in de koplamp bevindt zich bovenaan) en een grootlicht (in de koplamp bevindt zich onderaan).
Door deze opstelling van de lichtstralers in de koplamp kunt u de lichtbundel in de gewenste richting sturen:
de lichtbron in het bovenste gedeelte van de lamp wordt weerkaatst door de reflector en is gericht naar de voorzijde van het voertuig (gedimd
de lichtbron onder de koplamp wordt weerkaatst door de reflector en naar voren gericht
De weg wordt daardoor op grotere afstand verlicht (grootlicht). Deze lichtbronnen hebben gewoonlijk een H4-basis.
Indien op de doos of de lamp met H4 lampvoet één waarde voor de lichtstroom staat aangegeven – 3000, 3800 of 4500 lm – moet u begrijpen dat deze waarde wordt gegeven voor twee bronnen samen.
Houd er rekening mee dat de werkelijke helderheid de helft minder zal zijn, d.w.z. 1500, 1900 en 2200 lumen.
Naast de H4 zijn er andere halogeenlampen met dubbele lumen en hun led-tegenhangers:
- H13 (55/60W) – gebruikt in de meeste Amerikaanse auto’s.
- HS1 (35/35W) – Verminderd wattage, gebruikt in motorfietsen. Bijna uitwisselbaar met H4 (HS1 kan worden vervangen door H4, maar vereist kleine aanpassingen).
- R2 (45/40W) – gloeilamp met dubbele gloeidraad, bijna verouderd. Gebruikt in dubbele koplampsystemen voor groot licht en dimlicht.
- HR2 (45/40W) – Halogeen equivalent van vorig model.
- P21/5 (21/5W) – twee draden gebruikt voor remlicht en parkeerlicht.

LED-lampen voor mistlampen
Mistlampen schijnen recht vooruit om de weg te verlichten bij mist en slecht weer. Wat zijn de beste leds om in mistlampen te gebruiken?
Mistlampen gebruiken een verscheidenheid aan lampen: HB3, HB4, H1, H2, H3, H7, H11, H9.
Het licht wordt verspreid door middel van een gegolfd glas en een reflector. Veel gebruikt zijn echter lampen met een spiraal die loodrecht op de optische as staat, namelijk H3.
Halogeenlampen leveren een lichtstroom van ongeveer 1500 lm. Dienovereenkomstig mogen er niet minder LED lampen zijn. Kies in dit geval geen lampen met een te hoge kleurtemperatuur, die met blauwachtig licht schijnen.
Voor mistlampen bij voorkeur warme gloed met een overvloed aan gele en rode tinten in het spectrum, namelijk 2400K, 3000K, 4300K. Iets specifieks aanbevelen kan niet, zoals in de standaard koplamp van elke machine gebruikt een ander type lamp. In de koplampen die onafhankelijk op de bumper zijn gemonteerd, kan het van alles zijn.
LED-lampen voor parkeerlichten en achterlichten, evenals voor- en achterlichten
Gebruik verzonken W5W-lampen (ook bekend als T10) en T4W-lampen (soms aangeduid als ba9s socket type) van respectievelijk 5W en 4W voor de koplampen van de auto voor en achter.
Wanneer het achterlicht met een stoplicht wordt gecombineerd, kunt u dubbelspiraallichten van het type W21 / 5W of P21 / 5W met respectievelijk 21W- en 5W-spiralen gebruiken. En voor afzonderlijke remlichten – single-helix P21W.
De lichtstroom van parkeerlichtlampen ligt gewoonlijk tussen 50-100 lm, en stoplichtlampen hebben ongeveer 150 lm en meer.
LED-lampen voor binnenverlichting en dashboardverlichting
In de cabine worden vaak C5W lampen van 5W, minder vaak 10, 18 of 21W gebruikt. Ze worden soffit lampen genoemd omdat de voet zich aan beide uiteinden bevindt. Hetzelfde wordt vaak gebruikt voor nummerplaatverlichting. Afgezien daarvan worden ook vaak de bovengenoemde W5W-lampen gebruikt.
Lampen met een W5W (T10) en T4W lampvoet worden ook gebruikt voor dashboardverlichting. Zij worden gebruikt voor controlelampen, maar soms ook voor miniatuurlampen met een T5 voet (b.v. T10, alleen kleiner in diameter). Maar in moderne auto’s is de dashboardverlichting vaak onvervangbaar – in de vorm van SMD-LED’s die op de printplaat zijn gesoldeerd.
Welke problemen kunnen zich voordoen bij het installeren van LED-lampen?
Het belangrijkste probleem waarmee automobilisten bij het vervangen van autolampen worden geconfronteerd, zijn fouten in de besturingseenheid. Het kan, bijvoorbeeld, “Check” oplichten. Dit is te danken aan het feit dat de regeleenheid het stroomverbruik van de koplampen controleert, en LED-lampen verbruiken weinig. De “hersenen” denken bij het peilen van de lampen dat de lamp is doorgebrand of dat zich een andere storing heeft voorgedaan, en brengen de bestuurder op de hoogte van het koplampprobleem. Sommige auto’s kunnen worden genegeerd en gereden zoals ze zijn, maar er zijn momenten waarop koplampen met LED-bron helemaal niet schijnen.
Er zijn twee manieren om dit probleem op te lossen:
Gecompliceerd. Neem contact op met de service: en als er een mogelijkheid is, zal in de besturingseenheid LED lampen voorschrijven. Dit is meestal mogelijk als dit model is uitgerust met LED’s.
Het is simpel – installeer de ballast. In dit geval verdwijnt het voordeel van LED lampen in hun lage stroomverbruik, maar krijgt u er een helder wit licht van. In de winkels worden ze anders genoemd, gewoon “LED-lampschakelaars” of “LED CAN-Bus”.
LED CAN-Bus adapter

Als u LED’s installeert in plaats van dimlichten of mistlampen, moet u een CANbus-adapter kopen. Let bij het kiezen van gloeilampen op het type (H7, H3, enz.).