Wat is het verschil tussen een HID lamp en een xenon lamp?

Lampen

Wat moet ik kiezen: HID lamp of xenon lamp?

De meeste bestuurders geven tegenwoordig de voorkeur aan HID xenon lampen, deze lampen produceren veel meer licht dan standaard halogeenlampen. Ze hebben een helder wit licht met een blauwe tint, waardoor uw auto opvalt tussen de rest.

Als u xenon HID lampen wilt kopen, zijn u wellicht twee verschillende termen opgevallen: xenon HID lampen en gasgevulde xenon lampen. Dit zijn verschillende lampen, hoewel ze beide xenon bevatten. In dit artikel willen wij u vertellen wat het verschil is tussen xenon gaslampen en xenon HID lampen.

HID Xenon Lampen

Laten we beginnen met HID xenon lampen (soms kunt u de term tegenkomen: High Intensity Discharge). Deze lampen zijn nieuwer, voorzien van modernere technologie en vervangen de oude halogeenlampen die op de meeste auto’s in de VS zijn gemonteerd. Xenon HID-lampen gaan ongeveer twee keer zo lang mee als oudere halogeenlampen. Als u HID xenonlampen vergelijkt met halogeenlampen, is het belangrijkste verschil dat halogeenlampen een wolfraamgloeidraad hebben die wordt verwarmd en met behulp van halogeengas de gloeidraad brandend houdt. HID xenonlampen hebben deze gloeidraad niet, zij zijn gebaseerd op een gasontlading die een lichtboog creëert tussen de twee met xenon gevulde elektroden van de lamp. Dit is de reden waarom HID xenonlampen veel helderder zijn dan halogeenlampen. HID xenonlampen hebben een hogere kleurtemperatuur en stralen daarom een helder wit of blauwachtig licht uit dat moderner oogt dan natuurlijk geel licht.

Xenon gaslampen

Xenongaslampen zijn gewone halogeenlampen gevuld met xenon in plaats van halogeen (vandaar de naam, die u in verwarring kan brengen). Deze lampen hebben ook een sterker en helderder wit licht dan een standaard halogeenlamp, maar niet zo helder als een xenon HID lamp. Xenongaslampen lijken wat hun eigenschappen betreft meer op conventionele halogeenlampen dan op HID-lampen.

Hoe kies ik een xenonlamp?

Als u al een HID xenonlamp in uw voertuig hebt geïnstalleerd, raden wij u aan dit type lamp te blijven gebruiken. Bij het kiezen van een xenon HID lamp, moet u ervoor zorgen dat u daadwerkelijk een xenon HID lamp koopt en niet een gewone xenon gas lamp. Om dit te doen, let op de prijs. HID xenonlampen zijn bijna altijd duurder dan gewone halogeenlampen vanwege het verschil in lamptechnologie. Let ook op de fabrikant van de lampen. Bedrijven als Philips, Sylvania en Osram geven altijd volledige informatie over hun producten. Zorg er ook voor dat uw auto de aansluiting van HID xenon lampen ondersteunt. Als uw auto halogeenlampen gebruikt, kunt u een HID-kit kopen die uw halogeen-koplampen ombouwt tot HID xenonlampen.

exenon
Rate author
exenon